Tarih: 11 / Mayıs / 2024 //Sayfa hit sayısı:  2392   

Wilsonomyces carpophilus
Yaprak Delen (Saçma Deligi) Hastaligi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Wilsonomyces carpophilus (Lév.) Adaskaveg et al. (=Stigmina carpophila (Lév.) Ellis veya Coryneum beijerinckii Oud.) fungal bir hastalik etmeni olup, kayisi, kiraz, nektarin ve seftalilerin önemli yaygin hastaliklarindan biridir. Hastalik meyvelerde genellikle sekil bozukuluguna neden olurken, seftali bitkilerinin dallarinda siddetli kanser hastaliklarina da yol açmaktadirlar. Hastalik etmeni bununla birlikte yaprak, göz, ve çiçekleri de etkilemektedir, fakat ürün kalitesinin azalmasi ve sürgün ve dallarin ölümü çogunlukla çok daha önemli olmaktadir. Hastalik etmeninin sporlari kanserli dokulardan yagmur sulari ile etrafa yayilir ve bu sporlar hassas bir konukçu dokusu bulduktan sonra, yapiskan dis dokusu ile konukçuya siki bir sekilde tutunmaktadirlar. Yapisan sporlar çim tüplerini olusturur ve konukçu dokusuna direkt olarak giris yapar, daha sonra fungus etkilenen dokunun içine dogru bir gelisme göstermektedir. Etkilenen dokularda fungal etmen sporlarini tekrar üretir ve sekonder enfeksiyonlara neden olurlar. fungal sporlar agaçlarin çiçeklenme zamanindan baslamak üzere yapraklar dökülünceye kadar bitkiler üzerinde bol miktarda üretilir ve etrafa dagilir. Fungus kis gibi olumsuz kosullari yanik gözlerde ve dal kanserleri üzerinde geçirir. Etkilen dallarda kanserler bazen tüm gövdeyi sarar ve dallarin kanserli dokudan itibaren kuruyarak ölümlerine neden olabilirler.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Seftalilerde göz ve dal enfeksiyonlarinin zarari oldukça fazladir. Dal infeksiyonlari genellikle yaprak ve gözleri bulunduran bölgelerde baslar ve enfeksiyon noktasindaki gövdeyi tamamen kusatabilir ve bu dokularin tamamen ölmesine neden olurlar. Kanserli bölge mor ya da kahverengi renklidir ve hafifçe içe dogru çöküktür. Kanserler zamanla büyür ve gövdeyi tamamen kusatabilir. Infektelenen göz ve kanserli dokularda da zamklanma da yaygin olarak ortaya çikmaktadir.
Yaprak infeksiyonlari genç yapraklar üzerinde küçük koyu lekeler olarak görülür ve daha sonra lekeler mor kenarli kahverengi bir renge dönüsür. Lekelerin ortasi zamanla dökülür ve saçma deligi gibi bir görünüm alir. Yaprak infeksiyonlari kayisilardan ziyade seftalilerde çok daha yaygin görülmektedir. Meyve infeksiyonlari daha az yogunlukta seftalilerde ortaya çikar, fakat kayisilarin duyarli çesitlerinde her yil düzenli olarak ortay çikmaktadir. Infeksiyon olgunlasmamis meyvelerde merkezi hafif açik renkli küçük kirmizi-kahveengi renkli lekelerden ibarettir. Kayisi meyvelerinde lekeler lekenin altindaki meyve kuru, mantarimsi alanlar ile kaba ve serttir. Lekeler zamanla büyür, diger lekeler ile birlesebilir ve sonuçta çatlamis ve zamklanmis düzensiz derimsi lekeler olan meyveler meydana gelir. Bu tür meyveler lekeli olsa bile halen yenebilir özelligini korurlar.Kirazlarda, hastalik belirtisi meyvenin bir tarafinda tek bir büyük kahverengi leke seklinde ortaya çikabilir.








Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Hastalikli ve ölü olan dal ve sürgünlerin uzaklastirilmasi, inokulum kaynaginin azalmasi açisindan oldukça önemlidir. Budamalar dormant dönemlerde yapilmali ve budama artiklari uzaklastirilarak imha edilmeli.
2. Dondan korumak ya da diger amalar ile yapilan yagmurlama sulama hastaligin çikisina bagli olarak dikkateli ve mümkün mertebe azaltilmalidir.
3. Asiri infekteli dallarin uzaklastirilmasi da meyve infeksiyonlarinin düsürmek için uzaklastirlimasi faydali olabilir.
Kimyasal mücadele
Sonbaharda yapraklar döküldükten sonra yapilacak ilaçlama kis infeksiyonlarini engellemek için tatbik edilebilir. Bahar ilaçlamasi çiçek tomurcuklari kabarmaya baslayinca yapilmakta ve üçüncü ilaçlama çiçek taç yapraklarinin %70-80' dökülünce ve dördüncü ilaçlama meyveler findik büyülükgüne ulasinca yapilabilir. Hava nemine bagli olarak bu ilaçlamalri takiben 2 hafta araliklar ile ilaçlamaya devam edilebilir. Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar.
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Bakir Oksiklorür WP 50% (800 g 2. Ilaçlama)
Bakir Oksit WP 50% (800 g 1ve 2. Ilaçlama)
Bordo Bulamaci SIVI (1000+2000 g)
Captan WP 50% (300 g)
Maneb WP 50% (300 g)
Folpet WP 50% (300 g)
Thiram WP/WG (TMTD) 80% (300 g)
Ziram WP 80% (300 g)
YMG
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Wilsonomyces carpophilus
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net